معرفی کتاب مصادیق معماری؛ تجزیه و تحلیل و نقد شاهکارهای معماری
حسین رهنما
استفاده از مصادیق و نمونههای معماری یکی از رایجترین شیوههای مطالعه در معماری است. بسیاری از دانشجویان با بررسی آثار بزرگان معماری، توانایی طراحی خود را بهبود میبخشند و از این طریق دید و نگاه بهتری نسبت به آثار معماری کسب میکنند. تجزیه و تحلیل آثار معماری باعث میشود تا طراح بتواند فراتر از دید صرفاً تقلیدی به آثار معماری بنگرد و با دیدی انتقادی به استفاده از تجارب معماران بزرگ اقدام نماید.
بیان گرافیکی در تجزیه و تحلیل روشی رایج در معماری است که طراحان به اختصار هم ایدههای فرمی و کارکردی و هم بیانهای تحلیلی خود را به دیگران عرضه میکنند. چرا که یک تصویر گویا و پرمایه میتواند کار دهها سطر متن را انجام دهد و به مخاطب نیز امکان رویاپردازی و برداشت خلاقانه و انتزاعی از آثار را میدهد. در کتاب مصادیق معماری نویسنده تلاش کرده است در کمال اختصار و عمدتاً از طریق دیاگرامهای معماریانه، به تحلیل و نقد آثار معماران برجسته سراسر جهان بپردازد و منابع ایدهپردازی آنها از پلان و مقطع گرفته تا هندسه و الگوهای طراحی را به بیانی موجز در اختیار طراحان قرار دهد.
در ویرایش سوم کتاب مصادیق معماری نویسندگان به تجزیه و تحلیل آثار ارزشمند ۳۱ تن از معماران سراسر جهان، از گذشته و حال پرداختهاند و با بیانی سیستماتیک و از طریق شکلها و دیاگرامهای گویا دید تازهای از معماری را در اختیار مخاطبان قرار میدهند.
کتاب «مصادیق معماری؛ تجزیه و تحلیل و نقد شاهکارهای معماری» (Precedents in Architecture – Analytic Diagrams, Formative Ideas, and Partis) به قلم راجر کلارک و مایکل پاز نگاشته شده است. ویرایش چهارم این کتاب را آرش حیدریان و نسترن رضوی ترجمه و در انتشارات فکر نو به چاپ رساندهاند، همچنین ویرایش سوم آن به کوشش روزبه احمدینژاد ترجمه و توسط انتشارات طحان به چاپ رسیده است. برای خرید اینترنتی نسخههای فارسی و دانلود دو ویرایش سوم و چهارم کتاب به زبان انگلیسی میتوانید به لینکهای زیر مراجعه کنید:
(توجه: لینک خرید کتاب قرارگرفته در این صفحه تنها یک پیشنهاد است و قرارگیری این لینک در ذیل این معرفی به معنای ارتباط گفتار معمار با وبسایت فروشنده نیست. گفتار معمار مسئولیتی در قبال عملکرد فروشنده ندارد و نفعی نیز از این معرفی نمیبرد.)