
ویل الساپ | Will Alsop
ویلیام الساپ، متولد سال ۱۹۴۷ و درگذشتهٔ سال ۲۰۱۸، معمار و نقاش اهل انگلستان بود.من از این اندیشه که معماری چه «باید» باشد دور شدهام. کار من کشف این است که معماری چه «میتواند» باشد.
دوست دارم اینطور فکر کنم که سبک ویژهای {مخصوص به خودم} ندارم. من کارهای بسیار متنوعی را به شیوههای مختلف انجام میدهم. برخی میگویند که سبکی با عنوان سبک الساپ وجود دارد. این برای من یک ناسزاست، چرا که من تمایل دارم از آن اجتناب کنم. من از این اندیشه که معماری چه «باید» باشد دور شدهام. کار من کشف این است که معماری چه میتواند باشد و در مسیر این اکتشاف حضور آدمهای دیگر نیز لازم است.
من دوست دارم با مردمی که در منطقهٔ پروژهٔ من زندگی یا فعالیت میکنند کار کنم و مداد یا قلممو را به دست آنها بدهم. آنگاه شما میتوانید واقعا از طریق تلاش برای معنا دادن به این تعهدات لذت ببرید. اندیشهٔ من این است که به جای تغییر دیدگاه مردم، اجازه دهم که آنها دیدگاهشان را بیان کنند. بخاطر همین است که کار با مردم را دوست دارم. برای من خیلی عجیب است که برخی از معماران فرمهای عجیب و غریب و تحمیلشده ایجاد میکنند. شما میتوانید از طریق استفادهٔ صرف از مصالح، بنایی صادق و خیلی خوب ایجاد کنید. (در گفتگو با Vladimir Belogolovsky، منتشر شده در وبسایت archi.ru، سال ۲۰۰۸)
فرآیند خلق معماری عملی خودخواهانه است. من دوست دارم در بحثهای مختلف شرکت کنم، اما در آخر باید از معماری لذت ببرم. ممکن است دیگران هم مثل من از آن لذت ببرند. نمیدانم چطور این اتفاق میافتد، اما میدانم که بسیاری از مردم بناهای مرا دوست دارند و از بودن در آنها لذت میبرند. میدانم، چون تعداد زیادی از مردم نظرشان را به من گفتهاند. معماری هنر سازش است، برای همین، اساس سازش باید مستحکم باشد. اساس سازش در صورتی مستحکم خواهد بود که معمار آزادی لازم برای خیالپردازی داشته باشد، نه این که از رویاهای جامعه پیروی کند.
{…} البته آدمهای صرفاً خودخواه وحشتناکاند، اما شما {در مقام معمار} ناچار هستید که از حیث شکل دادن به کار و گرفتن تصمیمهای بحرانی خودخواه باشید. شما میتوانید در مورد هرچیز امکانی برای مباحثه و مناظره در نظر بگیرید و میتوانید از این مباحثه لذت ببرید و چیزهایی بیاموزید، اما زمانی میرسد که شمای معمار باید تصمیم بگیرید. هنر معماری همین است؛ قراردادن چیزها در کنار هم آنطور که شما میپسندید. (در گفتگو با Vladimir Belogolovsky، منتشر شده در وبسایت Archdaily، سال ۲۰۱۸)