
کامران افشار نادری
کامران افشار نادری، متولد سال ۱۳۳۸، معمار، استاد دانشگاه و پژوهشگر ایرانی است.معمار واقعی همیشه ریسک میپذیرد و از قالب خود بیرون میآید.
برند، برداشت سطح پایینی از سبک است. به نظر من معمارهای خوب، نه تنها برند، بلکه حتی سبکساز نیستند. من در جوانی مدتی نزد رنتسو پیانو کار میکردم و او هیچ پروژهای را مانند کار قبلی خود انجام نمیداد. امروز هم نمیتوانید کاری را، مثل پروژهٔ اخیر او در مالت، ببینید و ندانسته حدس بزنید کار رنتسو پیانوست. هر پروژه جدید، کنجکاوی و چالشی از نو است. برندسازی نوعی ارزش کاذب تجاری ایجاد میکند. برند چیزی است که مردم عادی سریع تشخیص میدهند. افرادی که کیفیت را تشخیص نمیدهند برند برایشان بسیار مهم است. اکثر کارهایی که برند هستند مشروعیت خود را از بازار ساختمان پیدا میکنند. معمار واقعی همیشه ریسک میپذیرد و از قالب خود بیرون میآید. (در گفتگوی منتشر شده در کتاب «گفتگو با معماران»، به کوشش جلال حسنخانی و رامین جلیلهوند، سال ۱۳۹۸)
کسی که فرآیند طراحی را به درستی درک کند، هرچند در عمل نتواند به ایدههایش برسد، قادر خواهد بود تلاشهای ناموفق و موفق معماری را به درستی شناسایی و ارزشگذاری کند. در مسیر مطلالعاتیام در دوران تحصیل و پس از آن متوجه شدم «ایده» موضوع بسیار اولیه و محوری در مقولهٔ فرآیند معماری است. همچنین فهمیدم «ایده» یک فرآیند حرفهای صرف نیست. فرد ایدهمحور، در تمامی امور زندگی چنین است. افرادی هستند که کارها را بر اساس ایده انجام میدهند و افرادی دیگر که از الگوها و روال تجربه شده استفاده میکنند.
معمارانی که در پروژههایشان فقدان ایده محسوس است، طراحی را به سوی مسائل فنی و کاربردی هدایت میکنند. حتی بحث زیباییشناسی در این گونه کارها به نوعی پیروی از معیارهای رایج و درک کلی و عمومی از زیبایی ختم میشود. این کارها نکتهٔ جالب و جدیدی ندارند. صرفاً مفید هستند و در سطح پایینی از کیفیت باقی میمانند.
از نظر تحول و فرهنگ معماری آنچه مهم است و پس از مرگ ساختمان هم اثرش به جای میماند تولید «ایده» است. منظور از ایده جوهری است که پس از حذف تمام مهارت و تخصصهای حرفهای به جای میماند. فرآیند معماری ارزشمند است، آن بخش رمزآلود از طراحی که نمیتوان از دیگری فراگرفت، خلق ایده است. خلق ایده مربوط به انجام عملی است که انسان نمیشناسد. مهمترین ویژگی انسان انجام کارهای خارقالعادهای است که دانش آن را ندارد.
حیوانات و کامپیوترها به خوبی کارهای شگفتانگیزی را که بلد هستند یا به عبارتی در ذهن آنها از قبل برنامهریزی شده است انجام میدهند. تنها انسان است که میتواند از عهدهٔ کارهایی برآید که نمیشناسد. پیشرفت در هر زمینهای زمانی تحقق میپذیرد که انسان کاری را انجام دهد که علم و آگاهی آن از قبل وجود ندارد. (در گزارش مجلهٔ معمار از میزگردی با موضوع معماری و ایده، ش ۹۱، سال ۱۳۹۴)
باید سطح توقع خود را از معماری بالا ببریم چراکه میتواند نقش بسیار مهم ملی ایفا کند. به طور کل در آینده، کشور ما میتواند یکی از مهمترین مراجع معماری در دنیا باشد و دلیل آن متنوع بودن ترکیب جامعه است؛ در این جامعه تفکر و ایدئولوژی نقش مهمی دارد، مردم ما انسانهای بی توجهی نیستند و میتوان این توجه را در استقبال از اجلاسهای بینالمللی که در داخل کشور برگزار میشود مشاهده کرد. {…} اگرچه ساختمانسازی بسیار مهم و مفید است، ولی باید به عنوان یک هدف ثانویه {برای معماری} در نظر گرفته شود چراکه اصل معماری در تفکر ناب آن است. {…} در زمانهایی که ما رشد معماری داشتیم – دوره تیموری و صفوی – یعنی دوران ظهور معماری خاص ایرانی که امروز برای ما باعث افتخار شده و هویت خود را توسط آنها شناسایی میکنیم، زمانهایی است که معمار در آنها نقش مهمی داشته است. (در گزارش منتشر شده از نوزدهمین نشست بازآفرینی معماری ایرانی- اسلامی در وبگاه ایسنا، سال 1393)