
آنوپاما کوندو | Anupama Kundoo
آنوپاما کوندو، متولد سال ۱۹۶۷، معمار و استاد دانشگاه اهل هندوستان است.معماری پسزمینهای است برای بزرگداشت زندگی.
من {روند طراحیام را} با اسکیس آغاز میکنم. اما به صورت همزمان جستجوهای عملی را شروع میکنم، گزینههای متفاوت مصالح را بررسی میکنم و هیچگاه فراموش نمیکنم که هدف {غایی از ایجاد اثر} معماری خلق یک محیط ساختهشده و خدمت به مردم در این محیط است. من میخواهم همواره به یاد داشته باشم؛ مقصود از معماری چیست؟ برای من، معماری همیشه پسزمینهای برای بزرگداشت زندگی است.
چیز دیگری {که در روند طراحی} به آن فکر میکنم {انتخاب} سازندهٔ بناست؛ چه عناصر متفاوت {بنا} به صورت فردی ساخته شده باشد چه به صورت صنعتی. من انتخابم را بر اساس این شناخت و مذاکره دربارهٔ حد دستساز و ماشینساز بودن انجام میدهم. (در گفتوگو با Vladimir Belogolovsky، منتشر شده در وبسایت مجلهٔ AZURE، سال ۲۰۲۱)
تنها راه مقابله با تغییرات اقلیمی ایجاد راه حلهایی غیرمتمرکز و زمینهای با در نظر گرفتن اقلیم، فرهنگ و مردم است.
وقتی نوبت به مبارزه با تغییرات اقلیمی میرسد، احساس میکنم که شهرهای جهانِ جنوب {=اصطلاحی جایگزین برای کشورهای درحال توسعه} دارای یک مزیتاند، چون ما {در مقایسه با غربیها} با منابع بسیار کمتری زندگی کنیم. ما هنوز با الگوهای مصرفِ استانداردِ غربیها خراب نشدهایم. بله، غربیها فناوری و فرایندهای پیچیدهای در اختیار دارند که از آنها برای کاهش مصرف سرانه استفاده میکنند، اما شهرهای جهان جنوب منابع انسانی بسیار دارند؛ مردمی با مهارتهای فراوان که به کار کردن با دستهایشان عادت دارند. باید به این منابع انسانی همچون یک دارایی ارزشمند برای مقابله با تغییرات اقلیمی نگاه کرد. مردم چنین مناطقی بسیار منعطف هستند و صرفهجویانه زندگی میکنند، چون در معرض استانداردسازی افراطی قرار نگرفتهاند.
به جای پدیدآوردن سیاستهایی برای آنچه کم داریم، باید بچرخیم و ببینیم چه چیزهایی را به وفور داریم. برای این که مثالی زده باشم، چراپونجی، شهری در شمال شرقی هند، یکی از مناطقی است که بیشترین میزان بارندگی در جهان را دریافت میکند، با این حال مردم آنجا آب آشامیدنی تمیز کافی ندارند. همچنین به علت تعداد روزهای آفتابیای که داریم شهرهای جنوب آسیا برای انطباق با انرژی خورشیدی بسیار مناسب هستند، اما ما هنوز با این نوع از انرژی انطباق پیدا نکردهایم. تنها راه برای مقابله با تغییرات اقلیمی ایجاد راه حلهایی غیرمتمرکز و زمینهای با در نظر گرفتن دقیق اقلیم، فرهنگ و مردم است. (در گفتوگو با Bhawna Jaimini، منتشر شده در وبسایت FuturArc، سال ۲۰۲۱)
بیش از آن که نگران از دست رفتن اشیاء باستانی باشم، نگران از دست رفتن توانایی انسانها برای خلق چیزها هستم.
اینطور نیست که من صنایع سنتی را مشتاقانه و محض خاطر خودشان ترویج کرده باشم. کارهای نخستین من در سیاق روستایی هندوستان نتیجهٔ پیدا کردن روشهایی بود برای بهرهگیری زیرکانه از آنچه که در منطقه در دسترس بود؛ نه فقط از حیث ساختمایه که همچنین از حیث مهارتها. با توجه به دغدغههای اساسیتر اقتصادی اجتماعی و محیطی، من مشتاق بودم که بخش بزرگتری از بودجهٔ ساختمان را، به جای این که برای «مصالح صنعتی قابل ابتیاع» صرف کنم -که لازم بود از راهی دور به آن منطقه حمل شوند- صرف «نیروی کار {محلی}» کنم.
من هیچ نوع کشش نوستالژیک به صنایع هندی نداشتهام، اما نگران این هستم که جهان صنعتیِ راهحلهای زیادهازحد استانداردسازی شده و فرهنگ تجارت شرکتی در حال کاهش کیفیت زندگی و همچنین امکانات بیان خلاقانه هستند.
من بیش از آن که نگران از دست رفتن بسیاری از اشیاء هنرمندانهٔ باستانی باشم، نگران از دست رفتن توانایی انسانها برای خلق چیزها هستم. ما همچنان از پیامدهای اجتماعی این که دیگر کارهای پایه، مثل دوختن یک دکمه روی لباس، را با دست انجام نمیدهیم کاملاً آگاه نیستیم. ساختن بر روی ذهن و روند تکامل آن تأثیرگذار است. ساختن یکی از راههای اندیشیدن است و من به تطویل فرصت اندیشیدن با دست علاقهمندم. بر همین اساس برایم جالب است که اگر به فنآوریهای دستساز متوسل شویم، میتوانیم هر چیزی را که تصور کنیم بسازیم، بدون هیچکدام از محدودیتهایی که ماشینها، بر مبنای کاری که برای انجامش طراحی شدهاند، با خود دارند. (در گفتوگوی منتشر شده در وبسایت designboom، سال ۲۰۲۰)