
سیمون آیوازیان
سیمون آیوازیان، متولد سال ۱۳۲۳، معمار و استاد دانشگاه و نوازندهٔ ارمنیتبار ایرانی است.بدترین ضایعهای که در معماری ایران میبینم، تعدد دانشکدههای معماری و فارغالتحصیلان بیشمار آنهاست.
بزرگترین و بدترین ضایعهای که امروزه در معماری میبینم، فارغالتحصیلان معماری و تعدد دانشکدههای معماری در ایران است، مثلاً در دانشگاه آزاد سالی نزدیک به دو هزار نفر فارغالتحصیل میشوند که محال است از بینشان دو معمار خوب پیدا کنید، در صورتی که زمان ما در هر سال هفت، هشت نفر فارغالتحصیل بودند که حتماً دو نفرشان از معماران خوبی بودند. معماران خوب دانشگاه آزاد مربوط به سالهای هفتاد و دو تا هفتاد و پنج هستند، البته نیمی از آنها هم به خارج رفتهاند، با این وضعیت شما چه آیندهای میخواهید ببینید.
من همیشه به تمام اطرافیانم توصیه میکنم که در هر خانواده یک معمار کافیست. در حال حاضر هم بچههای دوره لیسانس بعد از فارغالتحصیلی میتوانند بعد از دو سال پروانهٔ ساخت بگیرند. در انگلیس بعد از فارغالتحصیلی باید بین یک تا دو سال در دفاتر کار کنند و گواهینامه واقعی بگیرند و سپس ادامه تحصیل در مقطع ارشد را پی گیرند، ولی در ایران اینچنین نیست.
{…} و در ادامه، مسئله این است که مشکل ما مشکل اقتصادی است، یعنی اگر معماران ما مانند جواد حاتمی با کار و کارفرما برخورد کنند، معماری کشور میتواند شکوفا شود، اما زمانی که معمارمان مجبور باشد که برای امرار معاش به تمام خواستههای کارفرما پاسخ مثبت دهند، معماری ما شکوفا نخواهد شد و وضع اینچنین میشود. (در گفتوگوی منتشر شده در کتاب «اندیشهٔ معماران معاصر ایران»، جلد پنجم، تألیف محمد اسدی و الهه مایانی، سال ۱۳۹۹)
عشق مولود زیبایی است و چشم بصیرتی که از عشق نشئت گیرد ، به هر کجا نظر افکند زیبایی میبیند. ریشههای آشکار و نهان و باطن و ظاهر و مفاهیمِ واژهای زیبایی در فلسفه و هنر و ادبیات سرزمین کهنسال و دیرپای ایران چنان غنی و عمیق و گسترده است که به آسانی نمیتوان به گمانهزنی آن پرداخت؛ مگر به حسب شوق، و آن هم به مثابه کوزهای از بحر.
در اغلب مباحث فلسفی و معنوی، عشق -که خود رابطهٔ تنگاتنگی با زیبایی دارد- ثمرهٔ غایی است؛ اما در فرهنگ معاصر ما، پیوند میان زیبایی و خرد گسسته شده و همراه با آن خلاقیت نیز رنگ باخته است. حال دیگر خرد و زیبایی قرابتی با هم ندارند. هریک راه خود را میرود که سخت خشک و ابزاری است و خالی از جاذبهای ماندگار و در نتیجه جایی هم برای ادغام و همراهی آنها با یکدیگر و تجلی زیبای خلاقیت باقی نمانده است. با نگاهی ساده اما موشكافانه به علوم، فنون و صنایع و هنرها، میتوان دریافت {…} که ماحصل کمالیافته و غایی آنها به زیبایی ختم می شود.
حال این زیبایی گاه فقط در ظاهری زیبا جلوهگر میشود، و گاه در جوهر اندیشه و عملکردی به غایت مفید و درست و اصیل تجلی مییابد، و گاه نیز هردو را در خود دارد، که معماری میتواند چنین باشد. (در مقدمهٔ مقالهٔ «زیباییشناسی و خاستگاه آن در نقد معماری»، منتشر شده در مجلهٔ هنرهای زیبا، ش ۱۲، سال ۱۳۸۱)
من معتقدم که یکی از اشکالات بزرگ ما همین دو مقطعی شدن لیسانس و فوق لیسانس است. متأسفانه بسیاری از دانشجویان در دورهٔ کارشناسی بسیار ضعیف هستند، این در حالی است که همین افراد، بعد از فارغالتحصیلی میتوانند به وزارت مسکن مراجعه کنند و بعد از دو سال پروانهٔ کار بگیرند که فاجعه است. درگذشته، دانشجویان هنگام شروع دانشگاه، ابتدا معماری کشورهای همسایه را میشناختند و سپس معماری سنتی مورد بررسی قرار میگرفت. پس از گذراندن دورهٔ پژوهش ما پروژه ارائه میکردیم اما متأسفانه امروز اینگونه نیست. یعنی دانشجو تنها سه ترم با مباحث معماری آشنا شده اما هنوز چیزی از پژوهش یا معماری سنتی نمیداند. در این فضا همهچیز انتزاعی است و به سلیقهٔ استاد بستگی دارد، بنابراین هرکس بنا بر سلیقه خود، چیزی درس میدهد. به همین خاطر، دانشجو در پایان ترم یک که باید مسکن کوچک ارائه کند، نمیتواند کار انجام دهد و در نتیجه همهٔ طرحهایش به یکدیگر شبیه میشود زیرا هنوز به درستی با مسائل فنی و پایهای معماری آشنایی پیدا نکرده است.
متأسفانه بسیار پیش آمده که دانشجو حتی برش نیز نمیداند زیرا همه به کامپیوتر وابسته شدهاند. من به دانشجوهایم تا وقتی که پلان را روی کاغذ کامل نکشند اجازه استفاده از کامپیوتر را نمیدهم. زیرا وقتی دست کار میکند، مغز را نیز با خود همراه میکند اما کار صرف با کامپیوتر خلاقیت را کمرنگ میکند. به نظر من نحوهٔ آموزش در دوره لیسانس باید تغییر کند. در انگلیس وقتی شما لیسانس دریافت میکنید، باید یک سال سابقهٔ کار تجربی داشته باشید تا بتوانید در دورهٔ فوق لیسانس شرکت کنید. متأسفانه در ایران بسیاری از دانشجویان صرفاً یک نامه از دفتر میآورند که نشان میدهد دورهٔ عملی را گذراندهاند در حالی که اینگونه نیست. (در گفتگو با سمیه باقری، منتشر شده در وبگاه هنرآنلاین، سال ۱۳۹۷)