
ما یانسونگ | Ma Yansong
ما یانسونگ، متولد سال ۱۹۷۵، معمار و مدرس معماری اهل چین است.تفاوتی بزرگ میان شیوهٔ نگریستن غرب و شرق به طبیعت وجود دارد.
وقتی به نقاشیهای سنتی چین نگاه کنید، {متوجه میشوید که} این نقاشیها دقیقاً {بازنمایی} همانچیزی نیست که هنرمند در مناظر واقعی میبیند. آنها این انگاشت شخصی را در نقاشیهایشان دارند. نکتهٔ جالبش این است که وقتی چیزی را نقاشی میکنید، مثلاً سنگ یا درخت را، آن سنگ بسیار زشت به نظر میرسد. درخت هم، به همین ترتیب، انگار که در طول سالهای رشدش سختیهای فراوانی را متحمل شده است، و آن نقاشیها این جور چیزها را توصیف میکند.
به نظر من عناصر طبیعی در این نقاشیها روحیهٔ نقاش را، و روحیهٔ انسانها را، بازتاب میدهد. هنرمندان سنتی چین، آنگاه که به طبیعت مینگرند، میخواهند که از طریق نقاشی انگشات یا روحیهٔ خویش یا فهم خود از زیستن را منعکس کنند. از این رو طبیعت {در چین} به مرحلهای نائل میشود که معنایی بسیار فرهنگی و حتی معنوی دارد.
فکر میکنم که در غرب، طبیعت، علیالخصوص در دوران مدرن، بیشتر به مفهوم علمی آن نزدیک است. طبیعت همچون نوعی از یک محیط، در تفکیک از محیط مصنوع و انسانساخت، دیده شده است. بسیاری از پارکها در غرب، حتی آنهایی که در شهر قرار دارند، همگی محیطهای طبیعی «محافظتشده» هستند.
بنابراین طبیعت در غرب چیزی متفاوت و ساختگی است، اما در شرق همهٔ عناصر طبیعی از پیش به چیزی مصنوعی دگرگون شدهاند، همهٔ آنها بازتفسیر شدهاند. به همین ترتیب، در باغهای ژاپنی سنگها را میبینید. تصور کنید که آن سنگها کوه هستند و ماسهٔ سفید اقیانوس را نمایندگی میکند. مردمی که از میان چنین باغی عبور میکنند و آن را تماشا میکنند، چیزی شبیه به مثالی که گفتم، {با دیدن هر چیز} چیز دیگری را تصور خواهند کرد. من فکر میکنم که تفاوتی بزرگ میان شیوهٔ نگریستن ما به طبیعت وجود دارد. (در گفتوگو با Amelia Taylor-Hochberg، منتشر شده در وبسایت Archinet، سال ۲۰۱۴)