داستان هنرمند: کاظم چلیپا
تحریریهٔ وبسایت گفتار
کاظم چلیپا متولد ۱۳۳۶ در تهران است. وی در دوران دانشجویی در دانشکده هنرهای زیبای تهران در رشته نقاشی زیر نظر اساتیدی همچون هانیبال الخاص به آموختن و کسب تجربه پرداخت. چلیپا یکی از معدود هنرمندانی است که در عین خلق تابلوی واقعگرا، برای بیان بهتر و دقیق تر منظور خود از نماد و نشانه استفاده میکند. در اغلب تابلوهای او می توان انواع نمادهای گیاهی، حیوانی، مذهبی، انقلابی و نظامی را دید.
چلیپا به واسطه همجواری با پدرش، از کودکی با رنگ و نقش و بوم آشنا شده و به خوبی نقاشی قهوهخانه را میشناسد. برای همین عناصر و نشانههای این نقاشی در آثار او به خوبی دیده میشود و در نقاشی با موضوع جنگ تحمیلی نیز از این شیوه استفاده کرده است. وی نگاهی مردمنگارانه دارد و این نگاه را در خلق آثار هنریاش به کار میگیرد. برای همین پیکرههایی (اعم از زن یا مرد) که بر پردههایش خلق کرده است به اقتضای موضوع، ردههای سنی مختلف دارند و تعلق به گروه یا قوم خاص را نشان میدهند.
چلیپا در کارنامه هنری خود تدریس در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، دانشگاه هنر شاهد و دانشگاه سوره را دارد. او سالها مدیر گروه نقاشی مرکز هنرهای تجسمی بوده و مسئولیت گروه آموزش مرکز هنرهای تجسمی را بر عهده داشته است. او همچنین عضو افتخاری انجمن نقاشان آذربایجان (باکو) است. (گردآوری از مقالهٔ «تحلیل بازتاب جنگ در آثار نقاشی کاظم چلیپا بر اساس نظر پانوفسکی» نوشتهٔ مینو خانی، کریستف بالایی، مصطفی گودرزی)








